Stephan Kuijken legt uit: “De grond die wij aanbieden is afkomstig van project Mooder Maas (combinatie Dura Vermeer & Ploegam v.o.f. en Provincie Limburg). De grond zat vol met Japanse duizendknoop: een zeer invasieve exoot, die hard groeit en die met zijn sterke wortels en stengels schade veroorzaakt aan funderingen, leidingen en infrastructuur. Grond met Japanse duizendknoop krijg je moeilijk schoon, maar het is ons gelukt, dankzij Jansen Recycling BV.”
Maar wat is gehygiëniseerde grond?
Jan Busser, directeur Jansen Recycling BV, legt uit wat er is gedaan: “We hebben de grond verhit en daardoor is de kiem volledig vernietigd. Bij aankomst op onze vestiging te Son, hebben wij de grond eerst nog ‘geshredderd’ waardoor de warmte eenvoudig tot de kern van de wortel kon doordringen. Om er zeker van te zijn dat deze bestrijdingsmethode effectief is, hebben we de behandelde grond laten keuren en certificeren door MILON. Zij hebben geconcludeerd dat er géén levensvatbare resten van de Japanse duizendknoop meer aanwezig zijn en we dus schone grond hebben.”
Circulair werken
Stephan Kuijken kijkt tevreden terug op het project. “Het is een voorbeeld van hoe wij circulair willen werken met de partijen uit ons netwerk. Van waardeloze grond hebben we gezamenlijk herbruikbare grond gemaakt. Dat maakt mij trots en dit is uiteindelijk het doel dat ik met Terra-Trans voor ogen heb.”
Na het hygiëniseren blijft een waardevolle, sterke grond over:
- De grond kent een betere verdichtbaarheid
- De grond bevat geen onkruid
- Humus is verbrand
- Structuur van de grond blijft behouden
Wilt u meer weten over deze grond, neem dan contact op met Stephan Kuijken of stuur een e-mail aan: info@terra-trans.eu